↑ Tillbaka till Föredrag

Föredrag: Endometrios 5/10 2016

endo
Endometrios – en inflammatorisk sjukdom

Välkommen till en föreläsning om Endometrios med en av Sveriges absolut främsta endometrios-specialister, Margita Gustafsson – överläkare i gynekologi och obstetrik.

Endometrios är en godartad sjukdom som drabbar personer födda med en livmoder. Vanliga symptom är buksmärtor, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Många endometriosdrabbade får felaktiga diagnoser eftersom vissa symptom påminner om UVI (urinvägsinfektion) och IBS (Irriterad tarm).
Endometrios orsakas av att celler som liknar endometriet livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Dessa endometrios celler börjar växa och orsakar inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. De vanligaste platserna där endometrios hittas är äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, området mellan livmoder och ändtarm, urinblåsa, bukhinnan och tarmar. I sällsynta fall kan endometrios även hittas på andra ställen i kroppen som till exempel i lungorna.

Under denna kväll införskaffar vi kunskap om en sjukdom som länge har varit ignorerad av vården. Hur kan vi bäst stödja personer som har drabbats av sjukdomen? Läs mer på:
http://www.endometriosforeningen.com/

Insläpp och mingel från 18.00
Föredraget börjar 18.30 och fortgår till 20.00
50 kr för medlemmar, 100 kr för övriga (Kontant betalning)

Födelsehuset Göteborg
Haga Kyrkogata 26
Hållplats Handelshögskolan eller Pilgatan

Föredraget hålls i samarbete med Sensus.