↑ Tillbaka till Föredrag

Göteborg hösten 2014

l o s 004Välkommen till en spännande höst fylld med intressanta och givande föredrag! Obs, denna höst infaller föredragen på olika veckodagar. Föredragen hålls i samarbete med Sensus i deras lokaler på Drottninggatan 30 i Göteborg. Portkod ges vid anmälan. Nästa föredrag på tur: Föda med doula!

 

27/8  Barnvaccinationsprogrammet
Med barnläkaren Anders Elfvin som kommer att prata om historia, fördelar och nackdelar kring vaccination samt forskningsläget idag. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor.

10/9  Informerat val kring vanliga rutiner inom förlossningsvården
Alla har rätt att få information om för- och nackdelar kring olika rutiner, behandlingar och ingrepp som görs inom vården. Denna kväll kommer barnmorskan Eva-Maria Wassberg att hålla föredrag om rättigheter som patient och skyldigheter som vårdgivare som finns i den nya patientlagen och referera till Födelsehusets projekt ”Rätt att föda” som avslutades i mars 2014. Här kan du läsa föredraget!

22/9  Hemförlossning
Vid kvällens tema – att föda hemma – får du träffa barnmorskor som bistått vid hemförlossningar och föräldrar som valt att föda hemma. Varför väljer man att föda i hemmet eller bistå födslar i hemmet? Du får ta del av levda erfarenheter såväl som aktuell forskning. Mycket plats för frågor. 

20/10  Föda med doula
Sedan urminnes tider har familjer fött med stöd av nära och kära, systrar och andra med erfarenhet av förlossningar. När sjukhusförlossningarna blev allt vanligare vändes mycket fokus från den födande kvinnan mot läkemedel och medicinteknik. Att föda med doula är som att återknyta till vårt ursprung och föda med ett emotionellt, informativt och fysiskt stöd av någon som familjen känner sig trygg med och har träffat förut. Doulor och kulturtolksdoulor berättar om hur det fungerar att anlita en doula. Vi mjukstartar med lite prova-på gravidpilates och ser fram emot frågor! 

29/10  Föräldraledarskap
Ditt barn är helt beroende av dig för att klara sig, vilken sortsföräldraledarskap behöver ditt barn? Välkomna på en kväll, där du får möjlighet att reflektera över, Föräldraledarskap. Med Ulrika Kragell, Family lab.

13/11  Nära föräldraskap
 En föreläsning om amning, samsovning och om att bära sitt barn. Dessutom möjlighet att prova olika bärsjalar! Med Natascha van Riet, barnmorska, internationellt godkänd amnings- och laktationsrådgivare IBCLC och hjälpmamma på amningshjälpen. Natascha har flera års erfarenhet att bära barn i bärsjal, privat och genom sitt yrke.

25/11  Att fira graviditet och födande – ritualer och ceremonier förr och nu
Denna kväll kommer du att få träffa keramikern, dramapedagogen, sångerskan och konstnären Kenia Ytterman som berättar om hur hon och hennes väninnor träffades innan förlossningen för att ge support och lyckönskningar inför vad som väntade. Vad hade det för innebörd för henne? Vi reflekterar över hur vi idag tappat bort tidigare ritualer i vår kultur som syftade till att stärka kvinnan inför förlossningen. Hur var det förr? Vad passar in i ett nutida kontext? Barnmorskan Eva-Maria Wassberg fyller på med anekdoter och historiska berättelser baserade på barnmorskan Pia Höjebergs böcker.  Det kommer att vara möjligt att köpa av Kenias vackra koppar, Pia Höjebergs böcker och Eva-Maria Wassbergs honung!

2/12  Tidig potträning
Det lilla barnet har kompetens att kommunicera behov som t.ex. hunger, behov av närhet. Forskning visar att detta gäller också behov av att kissa och bajsa. Föredraget handlar om utveckling av blås- tarmkontroll och hur detta påverkar funktionen. Med professor i omvårdnad Anna-Lena Hellström och Britta Wärnström som representerar Blöjupproret Sveriges förening för EC och tygblöjor.

 

Alla föredragen håll i samarbete med SENSUS och i deras lokaler på Drottninggatan 30 i Göteborg

 

 

Födelsehuset i samarbete med SENSUS