↑ Tillbaka till Föredrag

Göteborg våren 2014

Vårens fantastiska torsdagsföredrag 2014!

För gravida, doulor & stödpersoner, barnmorskor, föräldrar, annan vårdpersonal & alla andra intresserade.
Obs föredragen hålls i Sensus lokaler!

30/1  Konsten att säga nej-med gott samvete!
Om vikten av att bli tydlig med hur vi känner och vad vi vill. Och hur vi kan göra detta utan att kränka eller såra någon och faktiskt vara förebilder för våra barn. En inspirationsföreläsning av Ulrika Kragell baserad på Jesper Juuls tankar och idéer.
Läs mer om Ulrika och FamilyLab.

13/2   Naturlig förlossning, en viktig del i en kvinnas själsliga utveckling
Kristina Turner kommer tillbaka till Sverige för att tala om sin bok; Natural Birth –
A Holistic Guide to Pregnancy, Childbirth and Breastfeeding, som handlar om vad naturlig förlossning kan ha för positiv påverkan för kvinnan. Obs! Föreläsningen hålls på svenska. Läs mer om Kristina.

27/2  Näringsintag under förlossningen 
Vad kan man äta och dricka under förlossningen? Behöver man kolhydratladda innan, kan man äta när förlossningsarbetet är igång eller bör man hålla sig till endast klara drycker? Riktlinjerna är inte entydiga och råden kan skilja sig mellan olika sjukhus.
Legitimerade dietisterna Karin Andersson och Cecilia Björertz kommer att föreläsa om sin syn på hela utifrån ett dietistperspektiv. Finns tid över kommer det även finnas chans att ställa frågor om annat gällande kost under graviditet och amning.
Läs mer om dietisterna och food in mind.


13/3   Att stödja för tidigt födda barn och deras familjer

Om bla vikten av närhet för barnets medicinska tillfrisknade, vad personal och stödpersoner kan göra och vad nya forskningen säger. Med Sara Johansson, fil mag i psykologi och författare till boken “Krisstöd vid olyckor, katastrofer och svåra händelser” och Frida Steen, hälsopedagog och mamma till tvillingpar som vårdats på neonatalavdelning. Läs mer om boken.

27/3   Nära föräldraskap
En föreläsning om amning, samsovning och om att bära sitt barn. Dessutom möjlighet att prova olika bärsjalar! Med Natascha van Riet, barnmorska, internationellt godkänd amnings- och laktationsrådgivare IBCLC och hjälpmamma på amningshjälpen. Natascha har flera års erfarenhet att bära barn i bärsjal, privat och genom sitt yrke.

10/4   Informerat val kring vanliga rutiner inom förlossningsvården
Alla har rätt att få information om för- och nackdelar kring olika rutiner, behandlingar och ingrepp som görs inom vården. Kom och hör barnmorskorna Lina Höglund och Eva-Maria Wassberg informera om för- och nackdelar med våra vanligaste rutiner inom förlossningsvården. Läs mer om Lina och Eva-Maria.

24/4   Naturliga läkemedel – vid graviditet, förlossning & första tiden
Vad kan man göra med naturläkemedel och huskurer? Hur kan man använda det själv? Föredrag med Juliane Dornquast, naturläkare/homoepat utbildad i Tyskland och med lång erfarenhet från sin klinik i Berlin. Föredraget hålls på svenska.

8/5   Smärthantering
Är du intresserad av hur du kan förbereda dig innan förlossningen för att stärka din smärttolerans och vad du kan göra under förlossningen för att hantera smärtan?  Nanna Larsen, Psykomotorisk Terapeut, kommer att föreläsa om olika former av smärthantering och vad som händer i kroppen när du upplever smärta.

 

Födelsehuset i samarbete med:

 

sensus